Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση “Περιβάλλον και Ντοκιμαντέρ: Η Περίπτωση του HFC και του Δικτύου Green Film” σε συνεργασία με το Hellenic Film Commission και το ΕΚΚΟΜΕΔ. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι εισηγητές Σταυρούλα Γερωνυμάκη, Υπεύθυνη Προώθησης του HFC του ΕΚΚΟΜΕΔ, ο Αντώνης Μαυρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της D-Waste, και ο Σταύρος Ιωάννου, σκηνοθέτης.
Η κα. Γερωνυμάκη ξεκίνησε τη συζήτηση μιλώντας για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις της παραγωγής μιας ταινίας, δίνοντας μάλιστα και ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, έβαλα στο προσκήνιο τον όρο “green storytelling”, δηλαδή της πράσινης αφήγησης, αλλά και το πώς οι νέοι δημιουργοί μπορούν να πάρουν βιώσιμες αποφάσεις. Σύστησε ακόμα στους παρευρισκόμενους την πιστοποίηση Green Film.
Ο κ. Ιωάννου μίλησε για την πρακτική εμπειρία της κινηματογράφησης στην φύση. Διηγήθηκε τις εμπειρίες του σε προηγούμενες δεκαετίες και μοίρασε τις δυσκολίες που είχε αυτό το είδος ντοκιμαντέρ με την τότε τεχνολογία. Μάλιστα, τόνισε πως εκείνη την περίοδο δεν απασχολούσαν τόσο τους κινηματογραφιστές όροι όπως “κλιματική αλλαγή”, αλλά ήθελαν να αποτυπώσουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος που παρατηρούσαν γύρω τους.
Ο κ. Μαυρόπουλος μίλησε για την κατάσταση του πλανήτη σήμερα, και μάλιστα, τόνισε πως πλέον βρισκόμαστε στα όρια της ανοχής του οικοσυστήματος. Έτσι, σύστησε την έννοια της κυκλικής οικονομίας, η οποία είναι μια αλλαγή υπό περιορισμό. Μάλιστα, τόνισε πως αυτός ο περιορισμός ευνοεί τη δημιουργικότητα κι έδωσε σχετικά παραδείγματα καλλιτεχνών. Ακόμα, συμπλήρωσε πως πέρα από τις ορατές επιπτώσεις της παραγωγής μιας ταινίας, αλλά οι δημιουργοί θα πρέπει να σκέφτονταικαι τις επιπτώσεις που έχει το μήνυμά της.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.